Economía Verde? Futuro imposible!

30/05/2012 | VSF Justicia Alimentaria Global

Jornades d’anàlisis del context de crisis global i el concepte d’economia verda, amb la conferencia de Nnimmo Bassey, President d’Amics de la Terra Internacional i Premi Nobel Alternatiu 2010. La crítica a les falses sortides que es perfilen a la cimera de Rio + 20 i la demostració d’alternatives existents i vàlides es plasmaran a les jornades a Barcelona de l’1 al 3 de juny.

Nombroses organitzacions de l’estat espanyol han creat l’aliança “Economia verda? Futur Negre! Aliança per una alternativa ecològica, social i urgent al Capitalisme”. L’objectiu d’aquesta aliança és visibilitzar i denunciar el procés de mercantilització i privatització de recursos naturals que la propera Conferència de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible (coneguda com a Cimera de la Terra Rio+20) pretén legitimar sota el paraigües de la mal anomenada economia verda.

Les jornades comptaran amb la participació d’activistes i organitzacions tant de l’estat com internacionals. L’obertura, el divendres, anirà a càrrec de Nnimmo Bassey, d’Environmental Rights Action (Nigèria) i President d’Amics de la Terra Internacional. Nnimmo Bassey, premi Right Livelihood el 2010 pel seu activisme en conflicte del delta del Níger; Edgarrdo Lander (Universitat Central de Veneçuela, Consell Llatinoamericà de Ciències Socials i Transnational Institute) i Ivonne Ramos (Acción Ecológica, Ecuador).

El dissabte 2 de juny s’examinaran temes com el qüestionament del desenvolupament sostenible, l’acaparament de terres, les lluites al voltant de l’energia i l’aigua i la financiarització dels recursos naturals, entre altres. El diumenge 3 hi haurà un taller de treball i estratègia de totes les organitzacions que conformen l’aliança per a definir noves accions.

A un mes de la conferència de Rio+20, l’aliança posa de relleu el retrocés respecte a la conferència de 1992 en el qual es troba Nacions Unides pel que fa a objectius i acords a desenvolupar; retrocés en bona part causat per la cooptació de l’ONU per part de les grans corporacions transnacionals. La seva influència s’està demostrant determinant tant en la rebaixa del discurs i eliminació de drets aconseguits després de nombroses lluites socials com d’aprofundiment de les polítiques que es guien sota la lògica del mercat i no sota criteris de justícia socioambiental.

Per tot això, durant els dies 1, 2 i 3 de juny es celebraran a Barcelona les Jornades Internacionals prèvies a Rio+20. Les jornades pretenen aprofundir sobre la crisi global i el concepte d’economia verda; a més, es desenvoluparan i visibilitzaran estratègies per enfortir lluites comunes; i s’ampliarà l’articulació social a l’estat espanyol de cara a Rio+20 i més enllà.

Per més info y entrevistes:
educacion@acsur.org
Blog Economia Verda, Futur Negre
http://alianzaeconomiaverdefuturonegro.wordpress.com/
Aquí pots trobar el programa
https://alianzaeconomiaverdefuturonegro.files.wordpress.com/2012/05/programa_jornadas.pdf
Per inscripcions, omplir aquest formularis
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dENTcnhlNk9pdkhVdHpYQWtwaGFwS1E6MQ
Vídeo Cimera dels Pobles Río + 20
http://alianzaeconomiaverdefuturonegro.wordpress.com/2012/05/24/video-cumbre-de-los-pueblos-rio20/
Personalitats participants a les jornades
http://alianzaeconomiaverdefuturonegro.wordpress.com/2012/05/28/personalidades-asistentes-a-las-jornadas-internacionales-previas-a-rio20/