Sangre en el móvil

10/02/2011

Estimem els nostres telèfons mòbils i la tria entre diferents i variats models mai ha estat tan àmplia. Però la producció de telèfons té una cara fosca, sanguinària. La part essencial dels minerals utilitzats per produir telèfons mòbils venen de les mines de l’Est de la RD del Congo.

El documental Blood in the Mobile, del director FRANK PIASECKI POULSEN, parla d'aquesta cara més obscura de la producció de telèfons mòbils.

#encatalà

PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL BLOOD IN THE MOBILE A CATALUNYA: DIJOUS, 17 DE FEBRER a les 22.15H.

CINEMES VERDI PARK DE BARCELONA (carrer Torrijos, 49).

CINEFÒRUM AMB EL DIRECTOR, FRANK PIASECKI POULSEN

Qui som? La xarxa d’entitats per la RD del Congo és una coalició formada per diverses entitats, ONG i centres de recerca, que treballen activament des de la cooperació, la sensibilització, la denúncia, la recerca i la comunicació intercultural en el conflicte de la República Democràtica del Congo.

Actualment, la constitueixen sis entinats i/o centres de recerca: la Bretxa, Veterinaris Sense Fronteres, l’Escola de Cultura de Pau, Farmacèutics Mundi, Justícia i Pau, La lliga dels drets dels Pobles i dues persones a títol individual i/o expertes.

La coalició neix l’any 2009 per tal d’enfortir les estratègies de participació i de col•laboració entre les pròpies entitats espanyoles i les congoleses per denunciar, crear opinió i informar sobre el conflicte de la RDC. És un espai de coordinació que treballa des d’una vessant multidisciplinària i plural, i es construeix en base al diàleg, la reflexió i la incidència social i política, a mig i llarg termini.

Objectius de la campanya. En la carta fundacional de la Xarxa d’entitats per la RD del Congo es diu que un dels seus objectius és “identificar aspectes per a una agenda d’incidència davant dels governs i de les empreses.”

En coherència amb aquest objectiu el grup denuncia la manca de responsabilitat social corporativa i de transparència de les empreses transnacionals. Es vol cridar l’atenció de tots els usuaris i usuàries de telefonia mòbil i de la societat civil en general, donar a conèixer la situació d’injustícia que pateix la població congolesa provocada, en part, per les condicions d’explotació i d’espoliació dels recursos naturals de la RDC. En aquest marc d’actuació es duu a terme una campanya de sensibilització i denúncia en diverses poblacions de Catalunya, i a la resta de l’Estat espanyol (Madrid i Bilbao), mitjançant la projecció del documental Blood in the Mobile, dirigit per Frank Piasecki Poulsen. Sang al mòbil exposa clarament la dura realitat que pateix el país, mostrant la responsabilitat empresarial i la nostra pròpia com a consumidores i consumidors, en el conflicte del Congo.

Difusió de la campanya
La campanya s’inicia a Barcelona en motiu del Congrés Mundial de Telefonia Mòbil - Mobile World Congress (14 al 17 de febrer del 2011). Un congrés que mostrarà la cara fantàstica de les prestacions i innovacions dels mòbils, que atraurà l’atenció de milers de persones amb la presència de més de 1.300 companyies i empreses internacionals però que amagarà una altra realitat: la procedència i les condicions en les quals les grans companyies de telefonia mòbil aconsegueixen la matèria primera per a la fabricació dels seus productes alhora que multipliquen els seus beneficis. Estem parlant principalment del coltan i de la RDC, on se situa aproximadament el 80% de les reserves d’aquest mineral. Per aquest motiu, el dia 17 de febrer, dia de la clausura del Congrés, es projectarà el documental Blood in the Mobile a Barcelona i es durà a terme un cinefòrum amb el seu director.

BLOOD IN THE MOBILE
(SANG AL MÒBIL)

Fitxa tècnica:
Director: Frank Piasecki Poulsen
Productor: Ole Tornbjerg
Companyia productora: Koncern TV & Film in co-production with Chili Film and Gebrueder Beetz Filmproduktion.
Durada: 82 minuts.
Any: 2010.

Els telèfons estan finançant la guerra al Congo. La part més important dels minerals utilitzats per produir telèfons mòbils provenen de les mines situades a l’est de la RDC. El món occidental està comprant els anomenats minerals del conflicte i per aquest motiu finança una guerra civil que, segons les organitzacions de Drets Humans, és la més sagnant des de la segona Guerra Mundial.

Durant els darrers 15 anys el conflicte ha costat la vida de més de 5 milions de persones, a més 300.000 dones varen ser violades. La violència continuarà mentre grups armats puguin finançar la seva guerra particular venent minerals.
Si pregunteu les companyies telefòniques d’on treuen els seus proveïdors els minerals, cap d’elles pot garantir que no estan comprant minerals del conflicte.
El documental Blood in the Mobile mostra la connexió entre els nostres telèfons i la guerra civil al Congo. El Director Frank Poulsen viatja a la RDC per a veure la indústria minera il•legal amb els seus propis ulls. Té accés a la mina d’estany més gran de la RDC, controlada per diferents grups armats i on hi treballen infants, hores, dies, dins túnels estrets per extraure els minerals que acaben als nostres telèfons mòbils.

Després de la seva visita a la mina, Frank Poulsen intenta parlar amb Nokia, la companyia telefònica més gran a nivell mundial. Frank Poulsen vol que la companyia garanteixi que no estan comprant minerals provinents del conflicte i en conseqüència finançant la guerra a la RDC. Nokia no li ho garanteix.
Blood in the Mobile és un documental sobre la nostra responsabilitat en el conflicte del Congo i sobre la responsabilitat social corporativa.

Durant l’any 2011 la Xarxa d’entitats per la RD del Congo contempla fer la major difusió possible d’aquest documental com a part de la campanya i que aquesta estigui present a les ciutats principals del territori català; Lleida, Girona, Tarragona, Sabadell etc, així com de la resta de l’Estat espanyol.

Frank Piasecki Poulsen, el director

Nascut l’any 1975 a Dinamarca. Va començar la seva carrera cinematogràfica a la Copenhagen TV network. Es va graduar com a director de documentals a l'Escola Cinematogràfica Nacional de Dinamarca l’any 2001.

Ha treballat com a director, guionista i fotògraf principalment per a la televisió nacional danesa. Els temes que toquen els seus treballs són: la joventut, temes polítics i els problemes dels països del Sud. Poulsen ha viatjat molt, especialment al continent africà.

Un del seus documentals més coneguts Guerrilla Girl (2005), que al nostre país es va traduir com a Guerrillera, és un viatge a la selva colombiana per rodar la història de l'ingrés i ensinistrament d'una noia a les FARC. El director danès i el seu equip van creuar la frontera clandestinament i van aconseguir arribar a un campament itinerant d'entrenament de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) per documentar la preparació d'Isabel, una jove de 21 anys.

Per a més informació: Núria Bernat (VSF-Catalunya).
Telèfons: 932192344 i 692931439
catalunya@veterinariossinfronteras.org

Territorio: